sâmbătă, 9 februarie 2013

Şcoala vieţii



În vremile noastre fotografii cu pisici, câini, cai, bebeluşi, vedetele timpului nostru cu trupurile expuse sugestiv, peisaje cu apusuri de soare, flori şi copaci, transmit mesaje foarte importante despre lucruri care contează cel mai mult în viaţă cum ar fi: prietenie, invidie, răzbunare, relaţii de cuplu,  sinceritate, minciună, trecerea timpului, ipocrizie … ma rog… despre viaţă în general, cum este şi cum ar trebui sa fie ea. Iata câteva exemple aici ca să fie foarte clar despre ce e vorba:



Cromatica care însoţeşte mesajul este fie un întreg curcubeu de culori pastelate, daca mesajul este de bine, fie de culori crude şi contraste puternice, de preferinţă roşu şi negru, dacă mesajul este puţin mai incisiv. Persistenţa si distribuţia extinsă a acestor mesaje arată că multă lume aderă la ele şi că ele transmit o viziune asupra vieţii care e îmbrăţişată de multă lume. Aceste mesaje circulă în emailuri trimise către sute de oameni sau exista pagini de Feisbuk dedicate exclusiv postării acestor mesaje la care lumea adera cu zeci de mii de laicuri.  Prin urmare voi începe aici un mic demers de analiză a conţinutului acestor mesaje şi a mecanismelor care fac ca ele să persiste şi să se propage.

Cum arată viaţa aşa cum o descriu aceste mesaje
Aceste mesaje vorbesc dureros despre viaţă, prietenie, invidie, trecerea timpului, sinceritate, răzbunare, minciună. Tema prieteniei înşelate, a falşilor prieteni, a duşmanilor ce pândesc din umbră crează un fir narativ foarte apropiat de povestea vieţii spusă în lumea manelelor (nu e manelist adevărat cel care nu are măcar o melodie despre prieteni şi duşmani, dar asta e altă explorare). 


Dintr-un fatalism profund, viaţa este foarte plină de furtuni, probleme, suferinţă şi luptă. Ceilalţi te vor critica orice a-I face iar opţiunile tale în faţa acestei nedreptăţi sunt fie de a sta resemnat până vine cineva care “te înţelege cu adevărat”, să fâlfâi agresiv –pasiv steagul “my way” în faţa interlocutorilor.
Viaţa e o experienţă solitară în care înveţi să faci totul singur şi să laşi lucrurile în urmă. În general, trecutul este o experienţă foarte nasoală pe care vrei să o laşi în urmă şi să o ascunzi de ceilalţi. Dacă în final se află ce ai făcut în trecutul tău, cei mai adevăraţi sunt ăia care mai rezistă cu tine după aceea, dar în general nu prea sunt, aşa că o iei de la capăt singur dacă vrei să reuşeşti ceva în viaţă.
Cei buni, în general, sunt ciuca bătăii, ei primesc lovituri, îi înşală lumea, plouă peste ei.

Expresia de sine
În general ceilalti nu vor înţelege cine eşti tu cu adevărat. Oricât te-ai strădui, o să te critice şi o să înţeleagă aiurea intenţiile tale bune. Aici mesajele ne dau două sfaturi contradictorii. Pe de o parte eşti îndemnat să disimulezi:
„Învaţă să trăieşti fără lacrimi, să admiri cu indiferenţă, să suferi râzând, doar atunci vei spune: ŞTIU SĂ TRĂIESC!”

Pentru a trăi viața plin de frustrare, reprimând toate emoțiile, fără șansa de a spune onest și cu responsabilitate ce crezi și ce simți, îndemnul din imaginea de mai sus e unul foarte bun.
Pe de altă parte avem personaje care spun direct ce au de spus anticipând că oricum o să supere pe cineva:
„Îmi place să spun ceea ce am de spus în faţă... Dacă cineva se supără nu mă interesează este problema lor!”



Răzbunarea
Şi la capitolul răzbunare lucrurile sunt puţin contradictorii, pe de o parte mesajele îndeamnă la răzbunare (şi e subînţeles că toată lumea are motive mereu să se răzbune):
·         “Nu mă răzbun niciodată, dar restitui favorurile pe care le primesc!”

Pe de altă parte e invocată un fel de justiţie inerentă a modului cum e rânduiala lucrurilor şi care face ca în final să fie dreptate şi este invocată nobleţea dar şi raritatea iertării:
·         “nu te răzbuna niciodată pe cine îţi face rău. O va face viaţa în sine… mai devreme sau mai târziu răul făcut se întoarce la expeditor”
·         “a ierta este o faptă mai nobilă şi mai rară decât aceea de a se răzbuna…”
Propagarea mesajelor
De multe ori aceste mesaje vin însoţite de blesteme, invocând superstiţiile despre ce răutăţi ţi se pot întâmpla dacă nu trimiţi mai departe mesajul sau anticipând că din toată lista de prieteni nimeni nu va da laic sau nu va şerui mesajul inimos, plin de emoţie pe care tu l-ai postat.

Probabil va urma...
Intre timp cine nu trimite link la postarea asta la măcar cinci prieteni o să facă pană de bicicletă. Nu contează dacă are sau nu...bicicletă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu