miercuri, 20 iunie 2012

Graiurile cu sonoritati slave din Delta Dunarii: haholii si lipovenii

Probabil cel mai popular grup etnic la care s-ar referi orice profan dispus sa raspunda, asa, dintr-o rasuflare la intrebarea „cine sunt locuitorii Deltei Dunarii?” ar fi lipovenii. Tot in spatiul Deltei poate fi gasit si un alt grup etnic, adesea confundat cu lipovenii, nu spre marea lor placere. Acestia sunt ucrainieni carora li se spune si haholi sau hahuli sau kaholi sau kahuli. Dumnealor, cu o istorie vitejeasca in spate, s-au straduit sa isi pastreze identitatea si, in general, sa nu se amestece in special cu lipovenii.  Denumirea de hahol a fost initial folosita in sens peiorativ de catre lipoveni (denumirea a fost preluata de catre alte grupuri etnice din Delta pentru a-i deosebi pe ucrainieni de lipoveni), azi acest nume pare a fi devenit, in unele cazuri, marca de identitate, caci ucrainienii pe care i-am intalnit spuneau cu mandrie ca sunt haholi/kaholi. 

Se pare ca pe unde trec, ucrainienii lasa impresii puternice, in Romania, in diferite zone ale tarii sunt numiti in diferite moduri: huțuli/huțani in Bucovina, rusini sau ruteni in Maramures, Crisana si Banat si haholi /hahuli /kaholi /kahuli in Dobrogea.  

In judetul Tulcea, haholii sunt cam de 12 ori mai putini decat lipovenii (dupa cum zic datele din 2002), adica 1279 de persoane cu totii, si mentin o prezenta bine marcata in Delta, fapt aratat de localitatile distincte doar de haholi sau doar de lipoveni. Daca spui unui locuitor din Deltei ca ai fost la un lipovean…sa zicem in Sfantu Gheorghe sau in Dunavat te corecteaza imediat, taie cu rosu si scrie majuscule: NU ERA LIPOVEAN, ACESTEA SUNT LOCALITATI DE HAHOLI! 

Iata o distributie a haholilor si lipovenilor conform cu ce am aflat de la localnici si cu ce am vazut pe teren:
Localitati de haholi: Sfantu Gheorghe, Dunavatu de Sus si de Jos, Letea, Caraorman…
Localitati de lipoveni: Periprava, Sfistofca, Chilia Veche, Jurilovca, Mila 23…

Casatorii mixte au fost evitate iar daca musai trebuia sa fie mixt atunci erau ”permise” casatorii cu celelalte grupuri etnice dar nu cu lipovenii. Azi exista casatorii mixte intre haholi si lipoveni dar inca se pastreaza urme ale discursului care condamna amestecul haholilor cu  lipovenii. 

Diferentele dintre haholi si ucrainieni sunt de port, dialect si religie. Ucrainienii sunt aliniati cu calendarul religios al intregii ortodoxii de azi in timp ce lipovenii, staropravnici, functioneaza dupa calendarul vechi. Lipovenii, staropravnici, isi tin inca barbile lungi, poate holteii sa fie barbieriti, in timp ce haholii nu se poarta cu barba.

Cateva statistici
Raportat la intreaga tara, ucrainienii sunt aglomerati in special in Bucovina, Maramures, Crisana si Banat in timp ce in zona Deltei sunt sub 10% dintre acestia. Rusii-lipoveni sunt prezenti in special in judetul Tulcea (un alt grup semnificativ de rusi-lipoveni este prin Bucovina). In total in Romania sunt 51,7 mii de ucrainieni si 23,9 mii de rusi-lipoveni, dupa cum zice provizoriu recensamantul din 2011, fiecare grup etnic a scazut cam cu 10 mii de persoane din 2002 incoace. 

Pana termina baietii treaba cu recensamantul din 2011 ma intreb cu emotie ce o fi ramas din haholi avand in vedere ca statistica pentru judetul Tulcea zice pentru 2002 ca ar fi 1279 de ucrainieni, 706 urbani si 573 rurali.

Putina explorare prin meandrele istoriei
Perioada in care si lipovenii si ucrainienii au venit in Dobrogea era departe de a fi linistita. Toata migratia aceasta a inceput din secolul XVII, continuand mai temeinic in secolul XVIII si se prelungeste chiar si in secolul XIX. Documentele pe care le-am gasit sunt cam confuze in ce priveste originea acestor populatii.

Oricum, vremurile in care lipovenii si ucrainienii au migrat spre Dobrogea erau foarte sportive, turcii si crestinatatea incingeau meciuri de ping pong intense. Cam in vremea cand turcii erau hotarati sa dea lovitura de gratie crestinatatii, punand stapinire mai cu foc pe gurile Dunarii si lansand atacurile din Dobrogea, Rusia era pusa pe reforma si pe europenizare pentru a sfarsi odata cu toate obiceiurile ”necuvenite” ce dainuiau pe acolo, barbile lungi si camasoaiele foarte ”iesite din moda”.

                              Sursa foto: http://jovis-homemade-beauty.blogspot.ro/2011/07/aparitie-in-ziarul-zorile.html

Schisma bisericii ortodoxe ruse (1654) urmata de venirea la putere a lui Petru I cel Mare (1682 – 1725) pus pe reforma, au impins la emigrare pe staroverii, credinciosii de rit vechi persecutati (care se incapatanau sa tina vechea oranduiala impotriva reformelor stapanirii, motiv pentru care erau in afara bisercii fiind declarati eretici). Pe de alta parte, desfiintarea Siciei Zaporojene in 1775 (organizatie religioasa si razboinica a ucrainienilor) a determinat pe prigonitii cazaci ucrainieni sa se indrepte inclusiv catre Dobrogea. Cazacii si lipovenii migreaza catre Dobrogea cu acceptul turcilor, consimtind la invoieli, fie legate de prestarea unor servicii militare (cazacii), fie de plata de tribut. 

Dupa izbandele miscarilor nationaliste din Europa, dupa independentele si unirile romanesti, incepand cu mijlocul secolului XIX populatia turca se diminueaza in timp ce transhumanta, in special a pastorilor transilvaneni, catre Delta Dunarii se intensifica (si datorita imboldului nationalist care facea granitele din interiorul Romaniei transparente si datorita taxelor și limitărilor legate de pășunat impuse de imperiul Austro-Ungar).

Treburile nu sunt deloc foarte clare prin rapoartele despre minoritati si documentele pe teme legate de minoritati destinate profesorilor de istorie. Iata aici totusi o monografie a Mahmudiei* care contine un temeinic si sintetic capitol despre istoria Dobrogei si despre populatiile ce s-au perindat pe aici.


Nu pare ca subiectul a fost explorat destul nici istoric nici sociologic si antropologic si ar merita ceva lumina sper sa am ragazul sa mai explorez subiectul si sper ca se mai gasesc si alti doritori. Pana atunci, cine cunoaste un hahol mana sus!

*Studiu monografic, Localitatea Mahmudia, Salvati Dunarea si Delta, 2009

P.s. alte impresii din spatiul Deltei in care apar lipovenii sau haholii se gasesc in posturile:

51 de comentarii:

  1. frumos , foarte frumos !!!!

    un hahol de Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit si multumesc pentru mesaj!
      Sper sa am ocazia sa mai revin la subiect, poate chiar sa pot aduna mai multe date despre traditia, identitate si istoria acestora

      Ștergere
  2. Foarte fain! Feliciări pentru postare şi la cât mai multe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru mesaj, Catrinel! Ma bucur ca raspunde cineva care s-a nascut in Delta si stie mai multe despre viata de acolo. Am vazut si postarea ta despre traditia de Sf. Andrei
      http://shorichitz.blogspot.ro/2012/11/sf-andrei-traditii-dragi.html

      Foarte interesant! m-ar bucura sa am ragazul sa explorez mai multe despre traditiile inca pastrate in spatiul Deltei.

      Ștergere
  3. Ce nu am inteles .. de ce atata inversunare intre lipoveni si haholi? De ce erau interzise casatoriile intre ei si de ce atata suparare daca cineva confunda? Intreb si eu ca m-ai facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, pentru un raspuns mai precis la intrebarile tale ar mai trebui sa se dedice ceva timp pentru cercetare mai temeinica.
      Deocamdata eu am consemnat niste date pe care le-am cules in vizitele mele in Delta urmate de un pic de documentare.

      De ce se intampla astfel de relatii mai putin prietenoase intre grupuri etnice care impart acelasi spatiu? de multe ori are legatura cu pastrarea identitatii, cu prejudecatile si stereotipurile pe care oamenii le creaza vizavi de altii care sunt diferiti de ei.

      In plus, vremurile in care haholii si lipovenii au venit in Delta erau destul de dure, a ramane fidel grupului etnic din care faci parte era o treaba de supravietuire, cele doua grupuri etnice au avut intelegeri diferite cu Imperiul Otoman. Ulterior pericolul a trecut dar cutuma a ramas.

      In alta ordine de idei, motivul pentru care ucrainineii eu venit in Delta este atacul teritoriilor lor de catre rusi. Lipovenii, desi saracii au ajuns in zona Deltei datorita prigoanei stapanirii ruse la acel moment, in ochii cazacilor ucrainieni, probabil, lipovenii erau tot un fel de rusi...

      Apoi in urechea celorlate populatii din Delta Dunarii graiurile slave ale celor doua grupuri se cam amestecau. Daca ai niste vecini care ti se par putin cam ciudati sau poate chiar nu iti plac si exista oamenii care va confunda si cred ca sunteti chiar din aceeasi familie, cu atat mai mult vei dori sa te deosebesti de ei sa fi sigur ca nu te mai confunda lumea.

      Ritualul religios este diferit la cele doua grupuri, desi sunt abele crestin ortodoxe. Oamenii sunt destul de sensibili la subiectul acesta. Sa ai niste vecini care zic ca sunt crestini dar care nu serbeaza Craciunul si Pastele odata cu toata lumea, ci dupa ce toti au incheiat cu sarbatoarea se apuca si ei de sarbatorit. "Pai, sa nu te enerveze si sa ti se para ciudati!? Poate e blasfemie!"

      Casatoriile nu erau interzise era o cutuma locala, in sensul ca erau rau privite de comunitate. Si presiunea era prea mare din partea comunitatii pentru individ sau familie. "Decat sa imi dau fata sau baiatu dupa ala/aia care nu sarbatoreste Craciunul si Pastele cum ar trebui mai bine o dezmostenesc!"

      Cum ziceam la inceput, e de aprofundat subiectul daca ar fi sa aflam cum traiesc oamenii acestia, ce valori ii ghideaza, cum se raporteaza unii la altii, ce traditii pastreaza...

      Ștergere
    2. Socri mei sunt haholli...cei mai jegosi oameni..sunt foarte zgarciti si bulangii! si foarte invidiosi... cred ca toata lumea e a lor!,,gandesc si vad ,precum boii!!!!!

      Ștergere
    3. mercic ca zici desprea aceasta. Cum zice o amica: "Lumea e o gradina zoologica!". sa vezi cum altii zic despre romani ca sunt lenesi, hoti, girafe, hiene sau alte animale. Probabil orice padure are si uscaturi...dar nu prea e ok sa extindem aceste trasaturi pentru o intreaga etnie, minoritate, natie. Acestea se numesc stereotipuri si sunt sursa multor conflicte sau mai rau de atat.
      Deci, imi pare rau ca ai o experienta nefasta cu socrii tai care se intampla sa fie haholidar nu cred ca putem extinde aceasta judecata pentru toti haholii.

      Ștergere
    4. Unul dintee motivele cele mai importante pentru care populatiile haholesti si lipovenesti din Delta vor sa se deosebeasca intre ele este faptul ca in trecut au existat conflicte mari intre cele doua etnii. Intai s-au format comunitatile lipovenesti in Delta ( cele mai mari la Chilia si Mila 23, evident la Chilia, dinainte de lipoveni erau romani). Apoi, s-a dus o batalie mare in stepele cazacesti din Ucraina de azi, unde tatarii i-au izgonit pe cazacii zaporojeni...o parte din cazaci au venit in Delta Dunarii. Cand au ajuns acolo au incercat sa ii goneasca pe lipoveni din Delta!!! In prezent se mai pastreaza un oarecare conflict minor intre cele doua etnii...nu mai sunt conflicte violente, dar cei mai batrani, nascuti inainte de anii 90 inca mai pastrraza ranchiuna reciproca...tinerii nu!

      Ștergere
  4. Nu numai lipovenii tin sarbatorile pe"stil vechi"! Haholii merg dupa aceeasi traditie desi,in ziua de azi,a inceput sa se cam piarda.Am citit mai sus ca serbeaza"Craciunul si Pastele"...E gresit! Pastele il serbeaza odata cu toata lumea! Inca ceva...Eu sunt nascut si crescut in delta si nu am auzit pana acum de asa zisa rivalitate intre aceste doua etnii,dimpotriva. Totusi e adevarat ca nu ne place sa ne confunde lumea unii cu altii si asta nu cred ca se datoreaza faptului ca unii sunt mai "ciudati" ca ceilalti...nu!
    Un cordial salut voua,tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mercic pentru mesaj! asa e treaba cu Pastele, calendarul iulian si cel gregorian coincid, modific. in ce priveste faptul ca merg dupa acelasi calendar ma surprinde. de asta zic ca ar trebui studiat temeinic obiceiurile si traditiile acestor etnii, poate voi gasi resursele necesare sa fac aceasta.
    Ritualul religios staropravnic, pastrarea calendarului iulian, este principalul lucru care ii deosebeste pe lipoveni de ceilalti asa ca nu vad cum ar tine calendarul acesta impreuna cu haholii.
    aici detalii despre obiceiurile religioase ale lipovenilor
    http://www.crlr.ro/lipoveni_religie.php
    nu zic ca este vorba de rivalitate ci de dorinta de pastrare a identitatii care se poate manifesta in diverse moduri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Comuna Sfântu-Gheorghe este un vechi şi rustic sat de pescari, situat pe cel mai vechi braţ al Dunării – Sfântu-Gheorghe.

    Localitatea a fost atestată în documentele istorice din secolul 14, când dezvoltarea economiei a favorizat creşterea rolului negustorilor italieni la gurile Dunării. În acea perioadă genovezii instituie un veritabil monopol în apele Mării Negre, făcând comerţ cu peştele pescuit la gurile Dunării. În hărţile de epocă printre centrele economice puternice de pe teritoriul Dobrogei este mentionată şi localitatea San-Giorgio, Sfântu Gheorghe de astăzi, cum apare pe harta genovezului Visconti, din anul 1318.

    În a doua jumătate a secolului 18, războaiele ruso-turce s-au desfăşurat şi la Gurile Dunării, datorită dorinţei Rusiei de a ocupa aceste teritorii. Luptele au distrus tinutul Dobrogei şi provocat ruinarea economică a provinciei, iar populatia a fost decimată sau împrăstiată.

    Din spusele bătrânilor satul este format în parte din refugiaţii politici neoficial din Rusia, pe timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, de frica oştirii. Locuitorii comunei sunt urmasi ai acestor refugiati.

    Colonizarea zonei cu populaţie de origine slavă s-a făcut în mai multe etape. Primii refugiaţi au venit în urma bătăliei de la Poltava din anul 1709, când ţarul Rusiei, Petru cel Mare, trece la represalii împotriva celor care au luptat pentru eliberarea Ucrainei. Al doilea val mare de refugiaţi ajung în zonă după anul 1775 când ţarina Ecaterina a doua desfiinţează oastea ucraineană cu centrul la Zaporoje. Circa 8000 de locuitori ai acestei zone ajung în Delta Dunării, asemănătoare ca peisaj şi bogăţie pişcicolă cu cea natală, a Niprului.

    Denumirea cazacilor zaporojeni este de haholi(denumire dată din cauza moţului de par avut in creştetul capului) iar limba vorbită este ucraineană amestecată cu multe cuvinte de diferite origini (română, turcă, greacă) în funcţie de populaţiile cu care au intrat în contact. Buni luptatori, mercenari(vezi Taras Bulba de Gogol), erau foarte putin interesati de agricultura. Povestile spun ca o parte dintre ei au ajuns la gurile Dunarii sa apere localitatile aflate acolo, apoi s-au stabilit si au ramas. Oameni liberi, mandrii, s-au ocupat cu pescuitul si negotul, traversand Marea Neagra in barci mari cu panze, navigand in volte. Haholii sunt ortodocşi de rit vechi ce respectă calendarul rusesc. Cazacii nu s-au amestecat cu lipovenii, deşi limba si obiceiurile li se aseamănă intr-o oarecare masura. Nici astăzi haholilor nu le place să fie confundaţi cu lipovenii.

    Rusii lipoveni sunt boierii sau taranii migranti rusi(din diferite motive) care au ajuns in Tarile Romane. Limba vorbita este rusa culta, mult diferita de ucraineana folosita de cazaci. Denumirea de “lipoveni” vine de la faptul ca o mare parte dintre acesti migranti, s-au ascuns si au trait in padurea Lipova. Agricultori, acestia, au evitat zonele de conflicte si au preferat sa munceasca pamantul.

    Ocupaţia principală a oamenilor din comunitate este pescuitul, ce le asigură hrana si reprezintă principala sursă de venit. Cresterea animalelor se face într-un fel aparte în Delta Dunării(stabulaţie liberă) : animalele sunt lăsate libere pe grinduri unde îşi caută hrana. Lipsa terenurilor agricole îi determină pe localnici să păstreze în saivane doar animalele de tractiune si rar câte o cornută, restul fiind aduse în gospodării înaintea sacrificării.
    Recoltarea stufului reprezintă o ocupatie sezonieră a sătenilor, pe care îl folosesc în constructia caselor, saivanelor, acoperisurilor şi peste tot unde este necesar.
    Turismul rural a cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, ce le aduce sătenilor surse de venit suplimentare pe perioada verii. Turismul se practică atât în gospodăriile localnicilor cât şi în pensiuni amenajate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos articol, pe mine ma captiveaza chiar daca nu sunt din Sf Gheorghe ci din Crisan , ma trag din haholi!

      Ștergere
  7. Toate monografiile, analizele pe care le-am citit nu spun nimic despre haholii din comuna Hamcearca, satul Hamcearca, poate si din satul Nifon al aceleiasi comune. Poate totusi locurile comune vor fi lasate deoparte si studiate locurile misterioase din Dobrogea de Nord, putin calcate. Hamcearca si haholii ramin de descoperit. Asa cum ramin de descoperit tot la Nifon, urmele scapetilor, o secta religioasa formata din barbati, care se automutila. A lasat doua urme in localitate. Ramin de descoperit si astea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am si o completare, despre Hamcearca si eventual haholi, mai multe informatii monografice cu caracter genealogic, aici la http://www.cazacioc.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru completari. Voi studia mai in detaliu materialele postate online si sper sa ajung din nou pe acolo inclusiv la Hacearca si Nifon. Cele bune!

      Ștergere
  9. Casele din Hamcearca, aici https://picasaweb.google.com/106504104520096327810/HamcearcaDobrogea?authuser=0&feat=directlink

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunteti mai aproape decat credeti de Hamcearca...:) Prof. Augustin Ioan este si el din localitate, dupa mama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De altfel pe la Nifon am trecut, ne-a trecut un carutas cu bicicletele peste culme si ne-am intors inapoi in Greci http://calatorulsocial.blogspot.ro/2013/02/cu-bicicletele-in-muntii-macin.html
      Nu am zabovit sa stam la povesti in Nifon si nici la Hamcearca nu am ajus

      Ștergere
  11. Am gasit acest articol in cautarea mea de a afla mai multe despre identitatea mea. Pot sa va spun si sa certific ca acele casatorii nu erau interzise,daca aveau loc departe de locul natal. Bunicul meu era haholiar bunica lipoveanca si s-au cunoscut in Bucuresti. Eu sunt perfecta imbinare intre sange de hahol si lipovean (din partea mamei) si de roman (din partea tatalui).Mai bine nici ca se putea:). Mii de multumiri pentru acest material excelent!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru completare si detaliile din experienta personala.

      Ștergere
    2. un singur cuvant ii caracterizeaza......CIUDATI...nu stiu cum sunt cei care au plecat din comunitate...cum este cazul MARIEI...eu am o pensiune in delta de zece ani si traiesc permanent intre ei....sarbatoresc si pe rit nou si pe vechi...din lene de munca...sunt 95 din ei braconieri!!!!!!

      Ștergere
  12. Tata e roman , mama neam de haholi. M-a atras neamul mamei. Sunt deosebiti . Extrem de corecti,gospodari fara a se omora cu munca, au preferat sa invete si sa devina persoane culte. Defecte... distanti, intimitatea familiei lor e sacra.nu barfesc pe nimeni si nu vorbesc despre ei la nimeni. Ma fascineaza raceala lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine e invers tata hahol si mama româncă, cat despre defecte/calități este adevărat că există un fel de răceală în atitudine sau poate un alt mod de a-si arata dragostea... Nu stiam de unde am mostenit o fire asa de.."războinică" pur si simplu o simt in interiorul meu..

      Ștergere
  13. Explicatia neînțelegerii dintre lipoveni si haholi este relativ simplă. Lipovenii au sosit primii în Delta Dunării și s-au așezat în lcourile cele mai bune de pescuit și vânătoare. Când au sosit haholii (cazacii zaporojeni, denumirea de hahol vine de la șuvița de păr pe care o purtau aceștia), în urma înțelegerii cu Înalta Poartă (Dobrogea și Delta fiind provincii otomane), între cele două comunități a început un adevărat război, cu mii de victime, mai ales copii și femei... Acest veritabil măcel a durat, sporadic, ani de zile... lăsând traume iremediabile în mentalul celor două comunități, de neșters... Mai multe pe www.mistereledunarii.ro...

    RăspundețiȘtergere
  14. Câteva elemente comparative între cele 2 grupuri etnice ar fi următoarele:
    Motivul venirii: religios (dorința de exercitare a credinței strămoșilor; persecuția religioasă la lipoveni), politico – social (dorința de refacere a Siciei; sărăcia țărănimii la haholi);
    Religie: Ucrainenii sunt credincioși ortodocși de stil vechi (păstrează calendarul iulian). Lipovenii sunt credincioși ortodocși de rit vechi, staroveri sau staroobreadți.
    Vestimentația: Similitudinile privind vestimentația celor două grupuri etnice sunt legate de: structura morfologică comună a costumului tradițional, de influențele urbane reflectate în folosirea largă a materialelor de manufactură (vender – nailon, poplin – lânică, şolc / șouc – mătase sau sucno – postav).
    Diferențele sunt legate de preferințele în ceea ce privește culorile (policromatism la lipoveni și austeritate cromatică la ucraineni), felul de a purta anumite piese vestimentare (la lipoveni cămașa este purtată peste pantaloni sau fustă, pe când la ucraineni se poartă în pantaloni sau fustă), valoarea simbolică atribuită unor piese (la lipoveni, pois-ul – brâul cu doi ciucuri constituie legătura cu Dumnezeu, este primit în momentul botezului și separă partea superioară a corpului, considerată curată, de cea inferioară și necurată).
    Aceasta sunt doar 3 aspecte... comparația poate merge și la nivel lingvistic și chiar mentalitar.


    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,
    As dori sa va comunic in "privat" cateva opinii, cum va pot contacta?
    Imi puteti transmite un email pe care il folositi?
    Emailul meu este: pindus_valah@yahoo.fr

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, puteti sa imi scrieti pe adresa calatorulsocial@gmail.com.
      Multumesc

      Ștergere
  16. Si tatal meu este hahol din Murighiol. Poate pare ciudat, dar pot spune ca uneori le simt sangele..razboinic in venele mele. Este adevarat ca au un fel de raceala sau poate un alt fel de a-si manifesta sentimentele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate purtam cu noi caracteristici care vin de la generatii mai vechi. Pe de alta parte inca sunt locuitori ai Deltei care traiesc izolat si cu o viata destul de grea si poate aceasta nu e cel mai prielnic context in care sa inveti sa iti exprimi emotiile. Multumesc pentru impartasire.

      Ștergere
  17. Salut,

    In primul rand, multumesc pentru informatiile deosebit de interesante atat autorului cat si celorlalti comentatori. Sunt fascinat de Dobrogea si citesc cu maxima placere orice tine de istoria acestui pamant de basm.

    Legat de subiect eu personal as avea urmatoarea dilema pentru lamurirea careia v-as ramane recunoscator. Sarcichioi este cunoscut ca fiind un vechi fort cazacesc. Inteleg din discutiile de mai sus ca in Dobrogea au venit doar cazacii ucrainieni (zaporojeni). Cu toate acestea localitatea Sarichioi este locuita de lipoveni. Au mai venit in zona si alte tipuri de cazaci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, si pentru mine Dobrogea e un loc fascinant.
      Eu nu stiu in acest moment raspunsul la intrebarea ta. Poate contribuie cineva care a studiat mai bine subiectul acesta. In aceasta perioada nu as avea timp sa caut date despre acest subiect. Cele bune.

      Ștergere
  18. Asa este,haholii sunt de rit vechi, iar termenul "hahol" face referire la un anumit tip de freza pe care il purtau razboinicii haholi https://en.wikipedia.org/wiki/Khokhol .Acestia erau trimisi la granita imperiului(unde s-au si stabilit ulterior) pentru a opri hoardele de invadatori,iar varianta ruseasca a lor erau bahatirii,povestesc batranii,niste "namile de oameni",care, spre ex daca se intampla ca unei caruti sa i cada o roata,bahatarul ridica singur caruta sau putea ridica un cal singur(Sarichioi,jud Tulcea).Traditia a fost transmisa oral si este pe cale sa se piarda.Si da,Iuliana,se simte sangele razboinic in noi,nu este deloc ciudat,doar "sangele apa nu se face"!

    RăspundețiȘtergere
  19. Si nu exista nici o problema cu casatoriile intre ei, din contra!Poate au fost cazuri izolate,dar aici tine de personalitatea si educatia fiecaruia si probabil vorbim de mentalitati din secolele apuse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta s-au atenuat foarte mult aceste restrictii legate de casatoriile mixte intre entnii.

      Ștergere
  20. Buna ziua,
    As dori sa va comunic in "privat" cateva opinii, cum va pot contacta?
    Mi-ati transmis emailul d-voastra (calatorulsocial@gmail.com), v-am scris 2 emailuri (unul in 2015, unul in ianuarie 2016) dar nu mi-ati raspuns ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult! Am vazut intr-un final emailurile si am facut coreturile la text pe care le-ati obeservat. Cele bune.

      Ștergere
  21. Foarte frumos materialul documentar.
    Respect

    RăspundețiȘtergere
  22. Tatal meu a fost hahol din Murighiol. Ne tragem de fapt din Letea. Era mereu mandru ca e..hahol..Cand eram copil daca spuneai unui hahol ca e..lipovean..o cam furai pe coaja...azi insa s-au mai dus din acele animozitati..eu ce sa zic de mine..jumatate moldovean (dupa mama)..jumatate hahol..dar mereu am iubit si voi iubii delta..si aici ma voi simtii acasa.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu fac parte din nici una din etnii dar sunt fascinat! Multumesc pentru material. Cred ca toti sunt oameni deosebiti si au ceva al lor fiecare in parte.

    RăspundețiȘtergere
  24. Am avut si eu un bunic, cu radacini din zona zaporoje, stiu doar ca era din Macin si il chema Ivanov Nita. Mi-as dori sa aflu mai multe despre stramosii mei, un arbore genealogic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca putem afla lucruri interesante fiecare dintre noi din arborele genealogic. Poate reusiti sa dati de firul povestii daca mai aveti rude, cunostinte prin zona. Multa bafta!

      Ștergere
  25. Bunicii mei sunt haholi din chilia veche. Vreau sa încerc să învăț limba înainte să moară ei că să o pot salva....bunica mea spunea că nu este chiar că ucrainiana dar nici că rusa nu este ci un amalgam de mai multe limbi

    RăspundețiȘtergere